The Vltava Philharmonic Hall:

our future home


Prague knows the winner of the international architectural competition for the design of the Vltava Philharmonic, the team of the Danish studio Bjarke Ingels Group (BIG). The winning project of the modern music centre does not only work with the building as such but also brings imaginative solutions for the public space.

Photo illustrating page

The ambition of the Vltava Philharmonic Hall is to attract not only classical music fans, but also the general public. The winning design by the BIG studio envisages the construction of three halls, but it will also house the music department and the creative hub of the Municipal Library of Prague, visitors can look forward to a café or rooftop restaurant, and many will certainly take advantage of the educational activities on offer. In the case of the Vltava Philharmonic, the roof will be a continuation of the public space of the square – the stepped form will allow those interested to climb to the top without having to enter the building, so everyone will be able to enjoy a unique panoramic view of the whole of Prague.

The authors of the design turn to Šumava, to the sources of the Vltava River – this is where the wood that will be used in the construction of the building should come from. The wooden ceilings will permeate from the exterior to the interior, symbolically highlighting the theme of the Vltava Philharmonic Hall's openness to its surroundings. Emphasis will also be placed on the implementation of glass, another element typical of the Czech Republic, which dominates the facade of the building.

The Vltava Philharmonic will also be the home of two orchestras – the Prague Symphony Orchestra FOK and the Czech Philharmonic. Both orchestras will find adequate residential spaces here, but also facilities for expanding their educational programs for the public. Music schools of various levels will also be involved and will be able to use the Vltava Philharmonic Hall's facilities for their teaching. Representatives of the Czech Philharmonic and the Prague Symphony Orchestra FOK, as well as the Municipal Library in Prague, participated in the preparation of the architectural competition brief and were invited to jury the competition, thus being able to comment on the needs of individual entities.

 

"Many aspects had to be taken into account when selecting the winning design. The site for the philharmonic hall currently complicates the opportunity for people to meet instead of encouraging it, so the emphasis was not only on the architecture and operation of the building, but also on the design of the public spaces in the surrounding area. The Vltava Philharmonic Hall will become a vibrant center of life in Vltavská street – a new city park will stretch eastwards from the building, the south side will open up access to the water, a square will be created on the west side and there will be a view of the new Bubny-Zátory district to the north. The building itself will be accessible from all directions and levels."

Michal Sedláček, chairman of the competition jury

 

The best of the Rudolfinum


5 times a year directly to your e-mail.
Join 9500+ readers.

Your e-mail is safe with us. One-click logout.

Close
What are you looking for?