Nenašli jsme žádné výsledky

Vámi zadaný výraz neodpovídá žádný záznam. Zkuste pozměnit svůj hledaný výraz.

Hledat

Kdo se bojí filharmonie?


Už podesáté se vydáváme se scénáristkou a režisérkou Alicí Nellis do světa hudby. I když název našeho programu je každý rok stejný, obsah se pokaždé mění. Tentokrát budeme společně hledat význam slova svoboda. Budeme hledat svobodu v hudbě, ale i v nás. A zkoumat, co s sebou hudební i osobní svoboda přináší.

Vzdělávací programy | Délka programu 1 hod 20 min | 5.–8. ročník ZŠ

Program

V rámci koncertu zazní tyto skladby nebo ukázky z těchto skladeb:

Ludwig van Beethoven
Symfonie č. 3 "Eroica" 

Dimitrij Šostakovič 
Smyčcový kvartet č. 8

Ferenc Liszt
Preludia

Bedřich Smetana 
Skočná z opery Prodaná nevěsta 

Antonín Dvořák 
Biblické písně č.6 a č.10

Marko Ivanović
Společná píseň

Účinkující

Richard Novák sólista

Alice Nellis autor a režie
Martha Issová moderace

Česká studentská filharmonie

Ondřej Vrabec dirigent

Fotografie ilustrujicí událost Kdo se bojí filharmonie?

Rudolfinum — Dvořákova síň

Událost již proběhla
Událost již proběhla
Událost již proběhla
Událost již proběhla
Cena 150 Kč Informace ke vstupenkám a kontakty

Objednávky vstupenek na programy pro školy začneme přijímat 3. června 2024 ve 20.00 na e-mailové adrese edu@ceskafilharmonie.cz.

Pro informace o vstupenkách kontaktujte
Oddělení vzdělávacích programů České filharmonie

Tel.: +420 227 059 222

E-mail: edu@ceskafilharmonie.cz

Jeden pedagog může na každý z koncertů objednat vstupenky pro maximálně 60 žáků/studentů.

 

Už podesáté se vydáváme se scénáristkou a režisérkou Alicí Nellis do světa hudby, který má moc ráda. A poselství, které v hudbě nachází, se snaží sdílet s novou generací mladých posluchačů. A to za vydatné pomoci herečky – a moderátorky našich koncertů – Marthy Issové.

I když název našeho programu je každý rok stejný, obsah se pokaždé mění. Věnovali jsme se různým podobám vážné hudby a také trochu tomu, proč se jí – často poněkud nepřípadně – říká hudba vážná. Zkoumali jsme, jak dirigent komunikuje s orchestrem a jak se na koncertním pódiu utváří rovnováha mezi orchestrálními hudebníky a sólisty. Ale poslouchali jsme třeba i, jak zní Smetanova Vltava hraná pozpátku.

Čím dál víc se věnujeme propojení hudby a života: našich příběhů, prožitků a životních cest. Jak může hudba pomáhat překonávat strach a dodávat odvahu? Jaké hudební podoby může mít láska a jaké druhy lásky můžeme slyšet u Mozarta, Bacha nebo Dvořáka?

A jak nám hudba může změnit život? To bylo téma zatím posledního koncertu v listopadu 2021, kde se k České studentské filharmonii s dirigentem Ondřejem Vrabcem přidal klavírista Denis Szalbot a pěvecký sbor Idy Kelarové Čhavorenge.
Čemu se budeme na koncertě věnovat tentokrát? Svobodě… Jak píše Alice Nellis: „Svoboda je pojem, který slýcháme tak často, že už pomalu ztrácí svůj význam. A my bychom tímto koncertem chtěli význam slova svoboda společně hledat – hledat svobodu v hudbě, ale i v nás. A zkoumat, co s sebou hudební i osobní svoboda přináší.“ Pro inspiraci vybrala také jeden citát o svobodě od písničkáře Boba Dylana: „Hrdina je ten, kdo chápe, že být svobodný znamená velkou zodpovědnost.“

zrušit

Nenašli jsme žádné výsledky

Vámi zadaný výraz neodpovídá žádný záznam. Zkuste pozměnit svůj hledaný výraz.