Hudební kulinárium aneb Speciality z hudební kuchyně velkých mistrů

Během celého školního roku se vypravíme do čtyř epoch za znalci těch nejlepších hudebních receptů. Z čeho se vařilo dříve a jaké ingredience se používají dnes? Jak se proměňovaly chutě posluchačů? Těšte se na pastvu pro uši! Upozornění: naše hudební menu neobsahuje žádné alergeny!

Neotřelé hudební dílny pro zvídavé žáky 1.–4. tříd ZŠ a jejich učitele

7–10 let
Workshop
Délka programu 120 min

Prostřednictvím pěveckých, instrumentálních a pohybových workshopů se postupně seznámíme s dobou a díly čtyř velkých mistrů – italského barokního skladatele Antonia Vivaldiho, německého představitele klasicismu Ludwiga van Beethovena, českého zástupce romantismu Antonína Dvořáka a ruského skladatele 20. století Sergeje Prokofjeva.

1.–2. třída:
Můžete se těšit na nácvik dobových tanců, výtvarné tvoření s hudbou, procházku po zvukové krajině, hraní na  nástroje z Orffova instrumentáře, dramatické scénky, vytváření grafické partitury a především společné aktivní muzicírování a zpívání s hudbou daného slohového období.

Lektoři: Klára Boudalová, Michaela Králová, Egli Prifti, Karolína Rachačová

3.–4. třída:
Můžete se těšit na aktivní poznávání hudby daného období skrze vokální, pohybové a instrumentální činnosti, ať už speciální barokní tanec, hraní na hudební nástroje podle grafické partitury, zpěv jednoduchých melodií, pohybové ztvárnění instrumentální hudby, výtvarné aktivity, společný motivační úvod ke každému dílu a mnohem víc.

Lektoři: Eva Filipová, Michaela Králová, Jan Kyjovský

Pro děti 1. a 2. ročníků jsou určeny první dva termíny každé dílny, pro 3. a 4. třídu termíny ostatní.

Baroláda di Vivaldi
Baroláda di Vivaldi

říjen - listopad 2018

Vyslovíme-li v pomalém tempu jméno Vivaldi, je to, jako by se chutné sousto 
převalilo na jazyku. Společně se vydáme za panem skladatelem Antoniem Vivaldim a přiblížíme si dobu přelomu 17. a 18. století neboli baroko. Zatančíte si s námi dnes již zapomenutý tanec s názvem baroláda?

Klaskonka van Beethoven
Klaskonka van Beethoven

listopad - prosinec 2018

Ludwig van Beethoven je obzvláště vyhlášený šéfkuchař. Široko daleko! Dokáže připravit náročné hlavní chody, ale i báječné dezerty! Navenek působí jako bručoun, proto se někteří bojí vstoupit do jeho kuchyně plné orffovských hudebních nástrojů, ale věřte, že uvnitř je to srdečný člověk, který umí připravit ty nejsladší klaskonky na světě.

Dvořákovo romanesco
Dvořákovo romanesco

březen - duben 2019

Antonín Dvořák dokáže i z romanesca (zeleniny podobné květáku) udělat skvělý pokrm. Vše si poctivě značí do své speciální kuchařky, kde je recept zapsán pomocí grafické partitury. Podaří se nám společně zvolit správné přísady a jídlo vhodně dochutit?

Sergejdínský guláš 20 chutí
Sergejdínský guláš 20 chutí

duben - květen 2019

Někdy je třeba trochu odbočit od osvědčených receptů a pustit se do experimentování, jako tomu bylo ve 20. století. Ale pozor, aby ruka neujela a jídlo nebylo až moc kořeněné! O to se postará pan skladatel Sergej Prokofjev v pohybu vůní a baletu chutí. Bon appétit!

Praktické informace
  • Rudolfinum – Sukova síň a další prostory, vždy od 9.30
  • Délka programu ±120 minut.
  • Kapacita workshopu je 80 žáků.
  • Cyklus nabízíme pouze jako abonentní.
  • Cena abonentky 500 Kč. Pedagogický doprovod má vstup zdarma.
  • Rezervace vstupenek pro školy na e-mailové adrese edu(zavinac)ceskafilharmonie.cz
  • Dovolujeme si upozornit pedagogy a účastníky vzdělávacích koncertů a workshopů, že z vybraných programů jsou pořizovány fotografické a audiovizuální záznamy pro dokumentační a propagační účely ČF.
Kontakt